Zile de Refeed Pentru Pierdere de Grăsime Mai Rapidă?

Cineva m-a întrebat dacă trebuie să ai una sau două zile de refeed pe săptămână în timp ce pierzi grăsime pentru a preveni încetinirea metabolismului și să eviți “modul de înfometare”.

Este o întrebare foarte bună.

Personal, nu cred că refeed-urile scurte (o zi sau o masă de trișat) fac multe pentru a preveni încetinirea metabolică și nici nu cred că te pot ajuta să pierzi grăsime mai rapid. Voi explica de ce, mai târziu în acest articol.

Totuși, cred că refeed-urile sunt folositoare și ar trebui să le folosești când ești în perioada de slăbit – dar nu ar trebui să fie planificate, ar trebui să le folosești doar când ai nevoie de ele. Adică atunci când ai o performanță scăzută la sală și când vrei să iei o pauză de la dietă.

Deci în acest articol vom discuta despre câteva aspecte:

  1. De ce refeed-urile pe termen scurt probabil nu îți accelerează metabolismul și de ce nu previn încetinirea metabolismului
  2. De ce un consum mai mare de carbohidrați și mâncare în general poate îmbunătăți performanța la antrenament
  3. De ce cred că nu ar trebui să ai o zi fixă pentru refeed pe săptămână, ci să faci refeed atunci când ai nevoie de asta

Te încurajez să citești acest articol, să obții informațiile, iar apoi să tragi propriile concluzii. Amintește-ți, nu fi un urmăritor, fii un student.

Te Ajută Zilele de Refeed să Pierzi Grăsime mai Rapid?

Pentru început, să explicăm logica din spatele zilelor de refeed.

Pe măsură ce pierdem greutate, corpurile noastre încep să se adapteze lipsei mâncării. Rata metabolică scade puțin, foamea crește, nivelurile de energie scad, alături de testosteron, leptină și alți hormoni. Aceste adaptări sunt normale și există pentru a ne îmbunătăți șansa de supraviețuire, deoarece corpurile noastre nu știu că pierdem greutate intenționat.

Acum, refeed-ul este o creștere planificată a numărului de calorii și carbohidrați în timpul unei diete. Principalul lui scop este să reseteze o parte din efectele negative ale adaptărilor metabolice, crescând nivelurile de leptină.

Leptina este un hormon care regulează foamea, rata metabolică, libido și multe alte funcții în corp. Leptina este importantă în timpul unei diete pentru că studiile au arătat cum nivelurile ridicate de leptină accelerează rata metabolică (au testat asta cu injecții de leptină).

Deci logica din spatele refeed-urilor este să crească nivelurile de leptină, mâncând mai mulți carbohidrați. În teorie, asta va conduce la o creștere a ratei metabolice pentru câteva zile și va preveni încetinirea metabolică.

Dar există o problemă.

Creșterea nivelului leptinei prin injecții nu este la fel ca atunci când îl crești mâncând mai mult.

Injecțiile cu leptină ridică leptina până la niveluri suprafiziologice. De asemenea, îți permit să faci asta fără a mânca mai multe calorii, însemnând că rămâi într-un deficit caloric.
Dar în cazul unei zile de refeed, pentru a crește nivelurile de leptină și rata metabolică, trebuie să mănânci în exces – practic eliminând deficitul caloric. Cantitatea de alimente pe care trebuie să o mănânci pentru a obține acest efect este problema.

Studiile arată că mâncatul în exces crește rata metabolică, pentru aproximativ o zi, cu 3-10%. Să arzi 50-200 de calorii mai mult într-o zi sună grozav, dar gândește-te la alimentele pe care trebuie să le mănânci pentru a obține acest efect. Nu vei mai fi într-un deficit caloric și nu vei pierde grăsime în acea zi.

Deci, personal, nu văd în ce mod te va ajuta asta să pierzi grăsime mai rapid. Trebuie să mănânci, să zicem 600 de calorii, pentru a-ți accelera metabolismul cu oricât între 50 și 200 de calorii. De asemenea, în măsura în care am înțeles, nu știm dacă mărirea leptinei mâncând mai mulți carbohidrați obține același efect ca injecțiile cu leptină. Presupunem că o face, dar nu există dovezi clare care să o susțină.

Poate că greșesc, dar cred că accelerarea pierderii de grăsime pe care o semnalează oamenii după un refeed este, de fapt, altceva. Mâncatul mai multor alimente poate ajuta la eliberarea apei de sub piele, creând iluzia scăderii în grăsime. Greutatea îți va scădea, de asemenea, puțin, dacă scapi de apa reținută.

Mai mult, să mănâni mai mulți carbohidrați poate faci mușchii mai plini, întinzând pielea, din nou creând iluzia de pierdere a grăsimii.

Deci pentru a concluziona ce am acoperit până acum, opinia mea este că refeed-urile scurte nu fac multe (dacă fac ceva) pentru a accelera pierdere de grăsime.

Previn Zilele de Refeed Încetinirea Metabolică?

Dar cum rămâne cu prevenirea încetinirii metabolismului?

Cred că refeed-urile scurte nu sunt folositoare nici pentru asta.

Lyle McDonald vorbește mult despre asta. Nivelurile de leptină care circulă per total vor fi mai reduse, indiferent de cum mănânci și te antrenezi și probabil niciodată nu se vor întoarce la nivelul dinaintea dietei, dacă nu repui greutatea.

Recent, a făcut un podcast despre Nutriția Sigma, vorbind despre leptină și adaptările metabolice, iar un lucru spus a fost acesta: “Acum sunt mult mai convins că refeed-urile scurte, însemnând între 5 ore și o zi, probabil nu fac prea multe.”

Asta are logică dintr-un punct de vedere evoluționar. Rata metabolică scade pentru a preveni moartea de foame, deci ar fi o decizie înțeleaptă să inversăm toate adaptările metabolice doar pentru că ai avut acces la mâncare într-o zi sau pentru câteva ore? Corpul nostru nu crede asta.

Povestea este diferită când vine vorba de refeed-uri care durează trei zile sau mai mult. Când mănânci la menținere sau puțin peste pentru câteva zile, cel mai probabil vei inversa câteva adaptări la pierderea de grăsime, dar nu la nivelurile dinaintea dietei. Amintește-ți că numărul de calorii de care avem nevoie pentru menținere este foarte îndeaproape legat de greutatea corporală. Un corp mai mic arde mai puțină energie la repaus și în timpul oricărui tip de activitate.

Deci există două moduri de a minimiza încetinirea metabolismului folosind refeed-uri: să ai refeed-uri care durează câteva zile sau refeed-uri scurte mai des. Există un preț, totuși. Dacă faci asta, deficitul tău caloric săptămânal va fi mic, iar perioada pentru pierderea grăsimii va dura mult timp – probabil 4-5 luni pentru a pierde 7 kg.

Sau ai putea scădea foarte, foarte jos caloriile în acele zile în care ții dietă, pentru a avea o medie calorică în deficit. Dar nu aș recomanda asta. Dacă mănânci 1000 de calorii într-o zi și 3000 în alta, probabil vei deveni obsedat de mâncare și fitness-ul îți va pune stăpânire pe viață, complet.

Ce recomand este să accepți că rata metabolică va scădea puțin în timp ce pierzi grăsime, indiferent de ce faci. Și nu este atât de mult – studiile arată că rata metabolică nu scade cu mai mult de 15% din ce ar fi prezis, chiar și în cazul în care pierzi jumătate din greutatea corporală, ca în Experimentul Înfometării din Minnesota.

Dacă pierzi doar 5-10 kg de grăsime, metabolismul îți va scădea, dar probabil doar cu 100-200 de calorii pe zi, în funcție de persoană. Asta nu este rău.

În cazul ăsta, ar trebui să renunțăm complet la refeed-uri?

Deci dacă refeed-urile scurte nu previn încetinirea metabolismului, ar trebui să nu le avem deloc?

Nu, încă sunt folositoare, dar pentru alte motive.

– Fiziologic, ajută performanța la sală cu un impuls, pentru că reumple glicogenul din mușchi. Și probabil au, de asemenea, un efect pozitiv pentru menținerea unui echilibru hormonal sănătos.

– Psihologic, reduc stresul dietei deoarece ne permit să mâncăm mai mult pentru o perioadă scurtă de timp.

Ce vei observa este că pentru a obține aceste două beneficii, nu trebuie să ai o zi de refeed planificată, poți mânca mai mult exact atunci când ai nevoie.

Uite ce fac eu și ce recomand. Am o zi de refeed în două situații:

1. Când nu am energie la sală

Când mă simt slab și sunt sigur că nu este psihologic, în acea seară mănânc la menținere sau puțin peste. Mâncatul mai multor carbohidrați va reumple depozitele de glicogen din mușchi și probabil va reda forța pierdută.

Trebuie să te asiguri că performanța slabă de la antrenament este cu adevărat cauzată de motive fiziologice, nu psihologice. Dacă te duci la sală așteptându-te să fii slab, ai pute pierde repetări din cauza gândurilor tale și nu din cauză că mușchii tăi erau epuizați.

Dacă viteza bării a fost foarte bună pentru primele repetări, iar apoi ai eșuat dintr-odată, ar putea fi o indicație a blocajelor mentale, nu o consecință că mănânci mai puțin. Dacă te duci la sală cu așteptări mari și ești foarte slab, atunci știi că performanța deficitară din acel antrenament este probabil cauzată de deficitul caloric, nu de mintea ta. O zi de refeed te-ar putea ajuta să recapeți performanța de antrenament în acea situație.

2. Când viața mea socială o cere

Principalul motiv pentru care folosesc refeed-uri neplanificate este să le pot potrivi cu evenimente sociale care au loc în viața mea. De-a lungul unei perioade de 5-12 săptămâni de pierdut grăsime, vor exista, inevitabil, unele evenimente sociale care te vor face să mănânci mai mult decât ai planificat.

De ce să nu profiți de oportunitate și să le faci zile de refeed? În acest mod te bucuri de eveniment, obții beneficiile psihologice ale zilei de refeed și elimini complet vina trișării dietei. Câștig-Câștig-Câștig.

Spre exemplu, în ultima mea perioadă a scăderii de grăsime, care a durat 6 săptămâno, au fost 4 sau 5 zile în care am fost forțat să mănânc la menținere sau puțin peste. Fratele meu a absolvit facultatea, deci am ieșit în oraș cu familia la un restaurant drăguț, am celebrat ziua mea de naștere, deci evident am mâncat mai mult în acea zi, am fost la petrecerea de inaugurare a locuinței și alte câteva astfel de evenimente. Am putut potrivi aceste ocazii speciale cu zilele mele de refeed și a funcționat grozav.

Concluzie

În concluzie, nu cred că merită să ai refeed-uri pentru efectele pe care le au asupra metabolismului. Dar cred că sunt folositoare, susținând performanța la antrenament și permițând mai multă flexibilitate în dietă.

Cea mai bună cale de a avea refeed-uri, în opinia mea, este să le folosești când ai nevoie de ele. Dacă simți că antrenamentul tău are de suferit din cauza dietei, ai o zi de refeed și vezi dacă asta rezolvă problema. De asemenea, având zile de refeed flexibile, le poți potrivi cu evenimentele sociale, având șansa de a te bucura de mai multă mâncare, fără a te simți vinovat și obținând beneficiile de a mânca mai multe alimente.

Aceasta este opinia mea 🙂 Știi cum se spune, fă orice îți spune știința să faci.

 

Mulțumesc pentru citire. Lasă-ți părerea mai jos,  într-un comentariu.

Mai multe informații care mi se par folositoare:

Ziua de Refeed: Când ar Trebui Dieta să Includă Mâncatul în Exces și De Ce

SNR #65: Lyle McDonald – Adaptările Pierderii de Grăsime, Retenția de Apă și Leptina

Refeed-uri de Carbohidrați, Leptina și Scăderea în Greutate. Funcționează cu Adevărat?


Programul ShredSmart

Strategiile împărtășite în această postare sunt bazate pe programul meu pentru pierdere de grăsime, ShredSmart.

Știu exact cât de frustrant este să fii începător și să nu ai idee cum să îți respecți macronutrienții sau cum să stabilești un plan de mese. Îmi amintesc, m-am străduit luni de zile să învăț cum să mănânc în deficit fără să fiu obsedat de asta.

Ca în acest post, ShredSmart arată exact modul în care să îți setezi macronutrienții și mesele pentru a ajunge la un procent scăzut de grăsime corporală și să îți placă. Dă Click aici pentru a afla mai multe despre el.

Leave a Comment